
Vybírat doplňky stravy podle ceny či země původu nestačí. Jejich spolehlivost a kvalita vychází především z nezávislých certifikací, které jsou zárukou vysokého standardu, a čistého složení zaměřeného na účinné látky v aktivní a lehce vstřebatelné formě. Ideálním výběrem to ale teprve začíná. Klíčové je i správné kombinování, od kterého se odvíjí vstřebatelnost a celkový účinek, nebo také způsob skladování. Jaké formy minerálů tělo nejlépe přijímá a kdy dochází k oxidaci olejových typů suplementů? Vyznat se v kvalitních doplňcích stravy nemusí být oříšek, když víte jak na to.
Kvalita doplňků stravy závisí na celé řadě klíčových faktorů, některé z nich přitom můžete rozpoznat už při samotném výběru a nákupu. Jedním z užitečných vodítek, který ledacos o produktu prozradí, je jeho cena. Levné doplňky ve většině případů obsahují horší formy látek a často postrádají důležitá osvědčení a testování. Naopak vyšší cena obvykle znamená lepší vstupní suroviny, biologicky dostupnější formy a nezávislé certifikace podložené testováním. Je však potřeba si uvědomit, že cenová hladina produktu je jen orientační pomůckou, která by v konečném důsledku neměla být rozhodujícím faktorem. Existují totiž i případy, kdy je vyšší cena jen výsledkem zdařilého marketingu.
Přínosným ukazatelem kvality může být i země původu přípravku – i tento aspekt je však dobré brát s jistou rezervou. Přestože se obecně doporučuje vybírat doplňky vyráběné v zemích jako Německo, Švýcarsko, Kanada nebo severské státy, které jsou známé vysokými standardy výroby a kontroly, i zde se objevují určité rozdíly v přístupu k regulaci a dohledu. Například v USA sice existuje velký trh s kvalitními značkami, jejich systém hodnocení je však značně benevolentnější, proto je zde relativně běžné, že se do obchodů dostanou doplňky stravy bez důležitého ověření, jež vládní úřad FDA provádí až zpětně. Více než cenou a zemí původu byste se proto měli řídit transparentností výrobce a výčtem nezávislých certifikací, jako jsou GMP, USP nebo také NSF, jež potvrzují, že produkt prošel přísným testováním, splňuje stanovené standardy kvality a neobsahuje nepovolené či škodlivé látky. A na co se zaměřit dále?
Organické a chelátové formy vs anorganické varianty
Doplňky stravy je možné užívat hned v několika formách, z nichž každá má své plusy a mínusy. Tablety jsou trvanlivé, ale často hůře vstřebatelné, prášky zase umožňují vyšší dávky a snadné míchání, na druhou stranu nejsou příliš praktické během cestování. Za obecně nejvhodnější se považují především kapsle, které se dobře tráví a snadno polykají, společně s tekutinami, spreji a kapkami, jež mají vysokou vstřebatelnost a představují ideální variantu pro děti a lidi s polykacími potížemi.
Při výběru byste se měli řídit také samotným obsahem – zásadní je množství a forma samotné aktivní látky. „Velmi důležitá je vstřebatelnost účinné látky. V případě minerálů jsou ideální volbou organické a chelátové formy, jako je například magnezium bisglycinát, magnezium citrát či pikolinát, které na rozdíl od anorganických variant typu oxid a síran tělo daleko lépe přijímá a vstřebává. U vitamínů je poté nutné vyhledávat aktivní formy, jež jsou pro organismus okamžitě využitelné. Jedná se například o vitamín D3 nebo koenzym Q10 v podobě takzvaného ubiquinolu,“ vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., jež se mimo jiné podílí i na vývoji genetických testů a analýzách střevního mikrobiomu v Chromozoom. Naopak čeho by doplňky stravy měly obsahovat co nejméně, v nejlepším případě vůbec, jsou zbytečná aditiva v podobě barviv, aromat a sladidel, jako je aspartam a sukralóza, oxid titaničitý nebo také levná plnidla. Mějte však na paměti, že najít přípravek s čistým složením a doloženou certifikací je teprve polovina úspěchu. Aby suplementy skutečně fungovaly, je nutné zaměřit se také na synergii látek nebo třeba způsob skladování.
Jen kvalita nestačí
Správná kombinace vitamínů a minerálů je naprosto klíčová! Značně se totiž podílí na celkovém přínosu aktivních látek pro lidský organismus. Optimální synergií je možné dosáhnout lepší vstřebatelnosti, zvýšené biologické dostupnosti nebo také účinnějšího působení. Vědkyně Procházková uvádí příklad vitamínu D: „Aby se vitamín D dobře vstřebal, potřebuje se navázat na tuk.“ Zajímavý je také případ železa. „Pro zvýšení vstřebatelnosti železa je vhodné ho užívat společně s vitamínem C. P okud však člověk železo přijímá společně s vápníkem, dochází ke zpomalení a snížení účinku. Kombinování vitamínů tedy může být relativně zrádné, především když člověk o této problematice nic neví. Určité řešení v tomto případě mohou představovat suplementy na míru, které nejenže minimalizují riziko nevhodných synergií a předcházejí nadbytečnému dávkování nebo interakcím s léky, zároveň také zohledňují individuální potřeby, životní styl a některé dokonce i genetiku. Doplňky stravy na míru od Chromozoom vycházejí z genetické analýzy, takže odpovídají specifickým potřebám jednotlivce,“ dodává Procházková.
Jak již bylo zmíněno, o účinnosti obsa ž ených aktivních látek rozhoduje také způsob skladování. Většina doplňků stravy vyžadujesuché, chladné a tmavé prostředí pokojové teploty do 25 °C. Citlivější přípravky, jako jerybíolej, probiotika nebo některé tekuté vitamíny, je však lepší nechávat v lednici. Ačkoliv se může zdát, že jde pouze o banalitu, není tomu tak. Nesprávné uchovávání snižuje účinnost, urychluje degradaci a například u olejových forem může způsobit takzvanou oxidaci, která snižuje kvalitu a účinnost. Vyplatí se proto být obezřetný a pro docílení očekávanýchvýsledkůneponechat nic náhodě.